Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Križniki

Člani reda se v zadnjih letih radi posvečajo odkrivanju svoje ponosne zgodovine. Spoznavamo in nadaljujemo izročilo vseh slovenskih križniških komend: Velike Nedelje, Muretincev, Novega mesta, Črnomlja, Metlike in komende v ljubljanskih Križankah. Vsaka naša župnija je sama po sebi nazorna priča križniške duhovnosti, neomajnega duha, trdne vere in narodne zavesti naših prednikov.

Seznaniti vas želimo z našim poslanstvom in delom, pa tudi z našo izrazito pestro zgodovino, ki zajema dogodke na tujem in pri nas. Nastanek nemškega viteškega reda sega v 12. in 13. stoletje, njegovi rosni začetki pa v leto 1118, ko so nemški vitezi v Jeruzalemu za romarje iz nemških dežel, ki so obiskovali Božji grob in druge svete kraje, osnovali svoje zatočišče za uboge, bolne in onemogle. Skozi stoletja so nato križniki tudi v naših krajih pustili neizbrisno sled. Ta sled še danes razkriva globoko duhovnost križnikov, ki jo prežema dejavna ljubezen do Boga. Pravi križnik namreč ne išče sebe, svoje časti in svojih interesov, temveč odpira svoje srce Bogu in bližnjemu.

Kakor je nekoč sveta Elizabeta pomagala ljudem, tako je tudi danes križniški red služi ljudem. Pred leti je vodstvo križniškega reda v Sloveniji sprejelo zahtevni projekt obnove gradu in ureditve pastoralnega centra Elizabetine hiše v Veliki Nedelji. Ta cilj smo uresničili na Elizabetin god – 19. novembra 2008.

Prijazno ste vabljeni, da nas spoznavate in nas spremljate na tej naši skupni poti pod križem našega Odrešenika.

P. Janko Štampar, Prior križniškega reda

 

Urnik svetih maš

Maše ob delavnikih (zimski čas): 

8.00; 17.00

Maše ob delavnikih (poletni čas):

8.00; 20.00

Kontaktni podatki

ŽUPNIJA ORMOŽ
Skolibrova 15
2270 Ormož

GSM: 041 713 419

Tel.: 02 / 741 15 36
Fax: 02 / 741 15 37

Email: zu.ormoz@rkc.si
Email: drago.avsenak@siol.net
Internet: www.zupnija-ormoz.si